Kehebatan Mengurus Perancangan – Siri 2

Posted: Jun 24, 2013 in Isu, Sosial
Tag:, , , , , , ,

Kedua: MERANCANG OPERASI

Merancang Operasi

Harus di INGAT! setelah penetapan matlamat. Kita mesti merancang garis operasi. Kesilapan guru-guru atau pengurus program adalah kesilapan dalam menetapkan garis operasi aktiviti program samada sebelum, semasa atau selepas. Inilah yang menjadikan setiap program terselit kejanggalan dan kesilapan dalam menentukan keputusan atau terlewat membuat keputusan untuk aktiviti yang berlangsung.

Menentukan garis operasi Aktiviti/Projek

Kita disini ditekankan agar mempunyai laluan untuk pelan A atau pelan B bagi setiap aktiviti. Atau bagi istilah perancangan pengurusan ia dikatakan Normal path dan critical path.

Menetapkan Jangka Masa

Sebagaimana matlamat, setiap garis operasi aktiviti juga mestilah mempunyai jangkamasa untuk kita tetapkan. Kita perlu mempunyai tempoh, tarikh pencapaiannya sama ada dalam jangkamasa setahun, lima tahun atau dalam jangkamasa yang lebih panjang. Ia juga untuk aktiviti jangka pendek seperti program ad-hoc dan sebagainya.

Ini akan membolehkan kita merancang, meneliti dan melaksanakannya dalam jangkamasa yang telah kita tetapkan, dan memberikan kita a sense of urgency. Di sisi inilah perancang meletakkan Critical Path (Laluan Terdesak) , Normal Path (Laluan Biasa) serta Advantage Path (Laluan Istimewa). Setiap laluan ini mempunyai jangka masa yang berbeza dan memberikan jangkaan masa yang bakal membantu kita menentukan keputusan dan perjalanan program dengan tepat.

Ketika menetapkan jangkamasa pencapaiannya cubalah timbangkan maklumat dari segi pembahagian masa, dengan membuat pengurusan masa yang tepat, wajar dan praktikal.

RIGHT TIME! RIGHT PLACE! 

Kita mesti ada kesedaran bahawa pelaksanaan matlamat akan melibatkan pengorbanan yang banyak. Apalah gunanya matlamat sekiranya kita tidak bersedia untuk berkorban daripada segi tenaga, wang ringgit, masa dan sebagainya, seperti kata peribahasa inggeris, “no pain, no gain”.

KEEP ON TRACK!

Kita mesti ada kesedaran bahawa pelaksanaan matlamat akan melibatkan pengorbanan yang banyak. Apalah gunanya matlamat sekiranya kita tidak bersedia untuk berkorban daripada segi tenaga, wang ringgit, masa dan sebagainya, seperti kata peribahasa inggeris, “no pain, no gain”.

ANCAMAN

Senaraikan halangan dan cabaran yang bakal kita tempuhi supaya kita berada dalam keadaan bersedia untuk mencari jalan bagi mengatasinya. Ramai ahli perniagaan berpendapat dengan hanya mengenalpasti masalah yang bakal mereka hadapi, mereka telah pun berjaya mengatasi sebahagian daripadanya.

Tenang dengan apa yang kita benar-benar inginkan capai.

Jangan biarkan matlamat kita dipengaruhi oleh pendapat orang lain. Walaupun penetapannya melibatkan perbincangan pastikan ia tidak lari dari tujuan asal projek kita dan kemampuan kita dalam mencapai matlamat yang ditetapkan.

Jangan sekali-kali menetapkan matlamat yang akan menjerumuskan kita ke dalam masalah yang sangat serius untuk di atasi.

TIDAK SEMUA AKAN BERSAMA KITA PADA WAKTU INI!

Ini bukan bermakna kita mengetepikan nasihat atau cadangan daripada pasukan kita. Apa yang penting, keputusan akhir hendaklah berdasarkan kemahuan dan pertimbangan kita sendiri sebagai pengurus. Sekiranya matlamat yang telah kita tetapkan itu apa yang benar-benar kita mahukan, maka peluang untuk berjaya adalah lebih cerah.

Dan mereka merancang, Allah (S.W.T) juga merancang. Dan Allah Sebaik-baik Maha Perancang

Ali Imran : 54

“Apa yang kita lakukan hari ini akan menentukan dan mencorakkan masa depan kita”

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s